11 December 2018

Midden op een gloedhete dag staat de returnwedstrijd tegen Rijssen Vooruit op het programma. Enkele weken geleden troffen de beide teams elkaar bij Rijssen Vooruit en toen was de winst, na zes jaren van verlies, voor de thuisploeg. Vandaag dus de return van dit Rijssens onderonsje in de vierde klasse. De laatste wedstrijd van het seizoen en tevens de laatste wedstrijd van Evan Aalderink en Marcel Dangremond in het eerste van Sportclub Rijssen. Bij RV staat er vandaag meer op het spel, want bij winst is er de nacompetitie en dat leverde, aldus Herman Ditsel, toch wel wat druk op bij de spelers.

De wedstrijd begint met de aftrap door de pupil van de week. Althans normaliter, want dit keer was het een heel team dat de aftrap deed. De onlangs kampioen geworden jeugd van de JO08 kwam op met de spelers van het eerste en scoorden de eerste treffer van de middag met de door Leverink Transport gesponsorde wedstrijdbal.

Daarna was het de beurt aan de senioren en dat werd, zoals je dat mag verwachten bij een derby, een leuke strijd. Een strijd die bijna 90 minuten duurde. In de eerste fase waren beide teams gelijkwaardig. Maar na het aftasten en uitvechten van de eerste duels werd Sportclub gevaarlijker. Het wist in die fase enkele malen de achterlijn te halen en het was uiteindelijk Thijs Theijink die Sportclub in de 26e minuut op voorsprong zette. Hij schoot de bal van links diagonaal in de verre hoek net buiten bereik van de doelman. 1-0.

Over het gehele veld werd strijd geleverd en dat leverde weleens een overtreding op, maar echt gemeen werd het niet. Ook niet omdat de scheidsrechter het redelijk kort hield. Opmerkelijk is dan ook dat de toch behoorlijke overtreding op de doelman Tom Markvoort van Sportclub in de 32e minuut onopgemerkt bleef. Deze karatetrap binnen de 5 meter was een kaart waardig en haalde Sportclub uit de concentratie. Een situatie waarvan RV in de 35e minuut profiteerde en de 1-1 binnenschoot. Nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak. Ditmaal verscheen een RV-speler alleen voor het doel en dit duel tussen doelman en speler eindigde in het voordeel van de speler. Doelman een gele kaart en een goed benutte strafschop van de speler in de 40e minuut. 1-2.

Na de rust hielden de ploegen elkaar weer in evenwicht en was het wachten op de eerste fout. De openingszet werd gedaan door trainer Willems van Sportclub. Hij schoof laatste man William Witten naar voren om extra druk op RV te zetten. Hoewel dichtbij een doelpunt slaagde het offensief niet. Nu Sportclub 1-op-1 speelde kreeg RV de ruimte. Door de gok van Sportclub kwam RV tweemaal alleen voor de doelman. De eerste keer was de doelman de baas. De tweedemaal de speler. Hij besliste de strijd en bracht in de 86e minuut de eindstand op 1-3.

Hoewel de winst - en daarmee de nacompetitie tegen waarschijnlijk RKSV - door RV werd verdient, ging dat moeilijker dan verwacht. RV zat niet lekker in de wedstrijd. Dat kwam vooral doordat Sportclub veel strijd leverde en dus ging het, aldus trainer Roberto Tuinstra, veel moeizamer dan verwacht. Die strijdlust gaf trainer Willems daarentegen vandaag en afgelopen seizoen juist een goed gevoel. Sportclub wordt mentaal en conditioneel niet weggespeeld, maar komt - met het verjongde team - nog kwaliteit te kort. We hebben lekker getraind en er heerst een goede sfeer. Voor volgend seizoen komen er nog enkele spelers bij en gaan we proberen de nacompetitie te halen. Zo blikte hij alvast vooruit.