Aantal wissels
zondag 12 september 2010 19:41

Niet iedereen is op de hoogte van de regels betreffende het aantal wissels. Ik wist het ook niet zeker, dus heb het nog even opgezocht. Doe er uw voordeel mee......

Erwin

Voorwaarden wissels, voorkom misverstanden

In de praktijk blijkt dat er tal van misverstanden bestaan over het toegestane aantal wisselspelers. Met deze publicatie willen wij u nogmaals op de juiste regelgeving wijzen. Wij adviseren de verenigingen dit artikel in het cluborgaan te plaatsen.
In het senioren voetbal is voor teams uitkomende in de categorie A drie wisselspelers per wedstrijd toegestaan. In het seniorenvoetbal categorie B (vanaf de res. 5e klasse) zijn vijf wisselspelers per wedstrijd toegestaan, welke doorlopend mogen wisselen.

JEUGDVOETBAL ALTIJD 5 WISSELSPELERS
Bij het gehele jeugdvoetbal, dus ook de landelijke klassen, is het toegestaan vijf wisselspelers te gebruiken.

A-categorie junioren

ere div. t/m 1e klasse

5 wisselspelers

B-categorie junioren

2e klasse en lager

5 wisselspelers + doorwisselen.

A-categorie pupillen

top-en hoofdklasse

B-categorie pupillen

vanaf 1e klasse

Meisjes

alle klassen

5 wisselspelers + doorwisselen

DOORWISSELEN MAXIMAAL 5 SPELERS EXTRA.
In klassen waar men mag doorwisselen is het toegestaan maximaal vijf spelers boven het reglementaire aantal mee te laten spelen. Doorwisselen heeft als betekenis dat spelers die er zijn uitgehaald onbeperkt terug mogen komen in de wedstrijd. Wisselen van spelers dient vanaf de middenlijn te geschieden na een goedkeurend signaal van de scheidsrechter.

SENIOREN B-CATEGORIE VIJF WISSELSPELERS
Ook bij het senioren voetbal in de categorie B (vanaf de res. 5e klasse heren en vanaf de 3e klasse vrouwen) is het toegestaan vijf wisselspelers door te laten wisselen op dezelfde wijze als bij het jeugdvoetbal.

Verruimende mogelijkheden B-categorie

Onder de B-categorie vallen de onderstaande elftallen/teams:
- Senioren reserve 5e klasse en lager
- Vrouwenvoetbal vanaf de 3e klasse
- A-, B- en C-junioren vanaf de 2e klasse
- Het gehele pupillen voetbal m.u.v. de top- en hoofdklasse D-pupillen

Elftallen/teams uitkomende in de B-categorie kunnen van onderstaande mogelijkheden gebruik maken:

• Er is geen verplichting tot het insturen van elftalopgaven.
  • Spelers in categorie B van veldvoetbalverenigingen met een zaterdag-en een zondagafdeling mogen zowel zaterdag als zondag onbeperkt in competitiewedstrijden uitkomen van de vereniging waarvoor zij speelgerechtigd zijn.
  • Indien er in de categorie B twee of meer elftallen gelijk eindigen, bepaalt het doelsaldo welk elftal zich kampioen mag noemen of eventueel degradant is. Als bij een gelijk aantal punten ook nog het doelsaldo gelijk is, wordt een beslissingswedstrijd of reeks vastgesteld.
  • Bij wedstrijden in de categorie B is het doorlopend wisselen van maximaal vijf wisselspelers toegestaan. Dat betekent dat hier een eenmaal gewisselde speler weer terug mag in het veld. Bij wedstrijden in het gehele pupillenvoetbal (categorie A en B) en bij meisjes is het doorlopend wisselen toegestaan.
  • Bij het samenstellen van de speeldagenkalender wordt in categorie B rekening gehouden met de voor- en najaarsvakanties.
  • Verzoeken tot vrijstelling worden in de periode van 1 oktober tot 1 april op soepele wijze in behandeling genomen met een maximum van twee wedstrijden per seizoen.
  • Het is toegestaan wedstrijden in onderling overleg naar een andere speeldag te laten verplaatsen. Desnoods na de oorspronkelijke speeldagdatum, maar er dient gespeeld te zijn voor aanvang van de laatste drie speeldagen van het betreffende seizoen. Dit kan pas geschieden nadat de door de clubs opgegeven speeldatum schriftelijk door het districtskantoor is bevestigd.
  • In het gehele categorie B is het toepassen van de straftijdregeling toegestaan.