25 June 2019

In het seizoen 1973-1974 werd Sportclub Rijssen E1 kampioen.

Seizoen 1973/1974 E1 kampioen
Boven: leiders Berend Hendertink, Willem v.d.Velden (van Feyenoord) en Bats Bruggeman.
Boven: A.Hendertink, , G.Walinga, J.Smeijers, J.van Netten, Henk Enoch.
Onder: Dinant Poortman, Martin Rutterkamp, keeper Gerrit Voortman, Siegfried Korbl, Martin Schotman, Eric Deijk, Jan Aalderink

In die tijd was de pupillen leeftijd 10-12 jaar, daarbij werd er in de OPC een onderlinge pupillen competitie gespeeld. Daaraan deden alle clubs uit de directe omgeving mee. Sieb Brinkman uit Nijverdal was hiervan jarenlang de grote man. De OPC is opgericht in 1951 omdat er bij de TVB niet onder de 10 jaar gevoetbald kon worden. Dit was een mooi stelletje hoor.”

De ondeugne straalt ze oet de oogn “ zou ik willen zeggen. De keeper Gerrit Voortman is later beter bekend geworden als hardloper. Op de midden langeafstand zat hij steevast in de top. Hij had dat niet van een vreemde want zijn vader en moeder deden beide aan atletiek. Dinant Poortman was ook een echt voetbalmannetje in deze hele goeie lichting. Dat bleek in de jeugd al met de vele kampioenschappen. Kwam dan ook op zeer jeugdige leeftijd al in het eerste te spelen. Kon echt alles met een bal, super technisch en had een zeer goed schot en vrije trap, waarmee hij regelmatig scoorde. Hij had een ongelofelijke kapbeweging in huis, waarmee hij iedereen in de luren legde. Hij werd dan ook wel de Kapgeie genoemd en soms Remie vanwege zijn egoïstische spel. Hij is enkele jaren geleden gestopt met actief voetballen. Heeft daarnaast de jeugd getraind en was actief in de supportersvereniging. Vooral het vissen was zijn specialiteit. Ook met het skiën is hij nog altijd van de partij. Is onlangs ingetrokken bij zijn vrouw in Nijverdal, nadat hij op 50 jarige leeftijd hiermee opnieuw in aanraking kwam. Dat lijkt ons op zich al een felicitatie waard. We vragen ons wel af, wie nu alle konijnen op het Sportpark weg moet vangen, want ook daar was hij met zijn fretje zeer bedreven in. Allemaal zijn het nog straat voetballers, die na schooltijd altijd met een bal bezig waren. Stuk voor stuk ware liefhebbers.

De een iets meer getalenteerd dan de andere en sowieso allemaal andere type’s. Martin Ruuterkamp van ‘t Suuske was net als zijn vader Jan een goaltjesdief die het van hard werken moest hebben, van zijn inzet, zijn snelheid en zijn felheid. Voor de goal was het wel een soort Gerd Muller, de kont erin, kort draaien en dan schieten. Hij heeft altijd wel moeite gehad er wat extra voor te doen, omdat hij veel met andere dingen bezig was, anders was hij zeker voor het 1e in aanmerking gekomen. Hij heeft verschrikkelijk veel doelpunten gemaakt in zijn carrière. Om er nog even een uit te halen Erik Deijk was in het begin aan het twijfelen tussen voetballen en keepen. Op sommige foto’s staat hij dan ook als keeper maar uiteindelijk is hij toch gewoon uitgegroeid tot een meer dan gemiddelde voetballer. Hij is eigenlijk steeds beter geworden. Een speler die je op veel plekken kon gebruiken, multifunctioneel dus. Rustig aan de bal goeie pass en een speler die je er in elk elftal goed bij kon hebben. Geen praatjes maker, geen ruzie maker, geen schopper, nee een prachtige teamspeler die je om een boodschap kon sturen. Speelde een paar jaar in ons eerste, kreeg toen wat lichamelijke problemen en ging uiteindelijk lager voetballen.