17 September 2019

In de tweede wedstrijd van het prille seizoen moest Sportclub het deze middag opnemen tegen DRC 2012 uit Almelo. Om in de competitie niet direct al een achterstand op te lopen, moest er vandaag gewonnen worden. Ten opzichte van vorige week is de opstelling op enkele punten gewijzigd. Trainer Gerald Willems had Marcel Dangremond opgesteld als stopper en Maxim van Straaten samen met Khybar Kobakiwal in de spits gezet. Een wijziging waarmee Sportclub aan voetballend vermogen wint en gaat voor de winst.

Op een regenachtige dag en een drassig veld probeert Sportclub de tegenstander vanaf de aftrap direct onder druk te zetten. DRC verzet zich hevig en heeft in het eerste kwartier iets meer overwicht. Ze creëerden in die periode enkele goede kansen. Kansen die vakkundig om zeep werden gebracht door een voortreffelijk keepende Ronnie Nijland. In de 17e minuut was het Dirk Oosthoek die de bal scherp in de zestien van DRC bracht. In de daarop volgende scrimmage was het Marthijn Schottert die in een kluwen van spelers de 1-0 liet aantekenen. Met een geslepen schot verschalkte hij de keeper. Even later was het dezelfde Marthijn die na een schot van Tijs Theijink goed oplette en de rebound achter de doelman van DRC deponeerde. Na 31 minuten spelen is het 2-0. DRC wisselde  maar kon niet onder de druk uitkomen. In de 37e minuut was het opnieuw raak. Dit keer kon Tijs afronden met een prachtig stiftje over de keeper van DRC op aangeven van Marthijn. En daarmee was de ruststand bereikt.

Na rust een iets ander spelbeeld. Sportclub liet DRC meer komen om zodoende zelf meer ruimte te creëren. DRC weet daardoor dichterbij te komen en krijgt enkele goede kansen waarbij Sportclub goed wegkomt. Één daarvan gaat net aan de voor Sportclub goede kant van de paal langs en een andere raakt de lat. Pas in de 74e minuut heeft de tactiek succes. Dit keer was het de goed spelende Maxim die een cornerbal met uiterste precisie in de voor de keeper lastigste hoek wist te koppen: 4-0. Gelijk vanaf de aftrap weet DRC de tegentreffer te maken. Een hoge voorzet wordt prima ingekopt. Verder dan die ene treffer kwamen de Almeloërs ondanks de kansen en een schwalbe niet.

Na een zwaar bevochten wedstrijd, waar het veld zichtbaar te lijden onder had gehad, kan Sportclub, tevreden over het goede spel, de 3 punten bijschrijven.

Wissels Sportclub: Tijs Theijink uit en Ugur can Gokay erin. Marcel Dangremond uit en Devlin Roesink erin.

 

In de laatste wedstrijd van het seizoen 2016-2017 moesten scheidend trainer Folkert Velten en zijn selectie naar Enschede om het op te nemen tegen Zuid Eschmarke. Een team dat 5 punten achter Sportclub staat op de ranglijst en waarvan thuis gewonnen werd. Een wedstrijd overigens die er voor de ranglijst niet meer toe doet en dus is er ruimte om enkele jonge spelers ervaring te laten opdoen.

Met hetzelfde elftal als vorige week werd om precies half drie begonnen en Zuid Eschmarke liet er geen gras over groeien en scoorde eigenlijk vanaf de aftrap. Gelukkig voor ons stond Johan ter Harmsel op gelijke hoogte en vlagde terecht voor buitenspel. In de 7e minuut was het Maxim van Straaten die Marcel Dangremond in scoringspositie bracht. Die had echter geen geluk en schoot de bal net binnen bereik van de keeper van Zuid Eschmarke, die deze net naast kon tikken. Zo’n 10 minuten later werd Dirk Oosthoek op het middenveld op schandalige wijze onderuit geschoffeld. Iedereen van Sportclub dacht aan een rode kaart maar de scheidsrechter dacht het met geel af te doen. Hiermee waren de kaders gezet en werd de wedstrijd harder en steeds vaker onderbroken voor vrije schoppen. In de 38e minuut was het Devlin Roessink die in zijn eentje door de verdediging van Zuid Eschmarke liep. Hij kreeg jammer genoeg geen kans om het af te ronden. Terwijl de spelers van Sportclub nog aan het nadenken waren hoe het mis kon lopen, waren de mannen uit Enschede in de tegenstoot trefzekerder. Zij lieten via Mark Kuis de 1-0 aantekenen. In de 44e minuut werd er zo’n 6 meter buiten de 16 een tegenstander belet om door te lopen. De daaropvolgende vrije schop werd genomen door William te Winkel en die schoot met de precisie van een dubbelloops jachtgeweer de 2-0 binnen. Rust.

Na rust 2 wissels bij Sportclub Rijssen. Marthijn Schottert en keeper Ronnie Nijland werden gewisseld voor respectievelijk voor Tim Bouwhuis en Tom Markvoort. Dat maakte voor de wedstrijd geen verschil, want die ging op dezelfde voet door. We zagen na de rust een Sportclub Rijssen dat probeerde te voetballen en de kansjes niet afmaakte en een Zuid Eschmarke dat elke kans om een doelpunt te maken benutte. Jeffrey Nijkamp en Te Winkel zorgden voor de 4-0 stand op het bord. Dan wordt het ook nog 5-0 door een eigen doelpunt. Bij een scrimmage voor het doel van Sportclub raakte Devlin Roessink de bal verkeerd, die vervolgens in eigen doel verdween. Uiteindelijk werd het vlak voor tijd nog 5-1. De inmiddels ingebrachte Jasper Kreijkes kon voor Sportclub in de 86e minuut heel beheerst de ere treffer binnen schuiven.

Al met al een treurige middag. Er werd opnieuw verloren. Daarmee is de competitie ten einde en nemen we afscheid van trainer Folkert Velten, de teamleiders Cor Nieuwenhuis en Klaas Schottert en Assistent scheidsrechter Johan ter Harmsel. Een competitie waarin Sportclub op een derde plaats van onderen eindigde en eigenlijk nooit een stempel op de wedstrijden heeft weten te drukken. Ze kwamen als het er om ging eigenlijk steeds een stapje tekort.

Henk van de Maat

Met Tim Bouwhuis voor de afwezige Devlin Roesink in de basis moest Sportclub Rijssen deze zaterdag thuis aantreden tegen het 1 plaats hoger genoteerde DRC'12 uit Almelo. Een team waartegen in de uitwedstrijd ook werd gewonnen. Ook de tweede wedstrijd al deze week, want maandag werd nog gespeeld tegen Winterswijk.

Met een paar minuten vertraging en de aftrap verricht door pupil van de week Zsolt David, 6 jaar en fan van eerste elftal keeper Ronnie Nijland, kon de wedstrijd onder leiding van J Siersma beginnen. Sportclub dat vorige week vergat om zichzelf te belonen begon voortvarend, maar het was DRC dat het eerst in scoringskans kwam. Omdat een vrije schop van DRC, net buiten de 16 meter van Sportclub tegen een hand kwam, kreeg DRC een strafschop. Gelukkig voor Ronnie, die wel naar de goede hoek ging, raakte de bal de paal. En vanaf dat moment speelde er maar 1 club en dat was Sportclub. Aanval na aanval rolde op het doel van DRC af. Het was pure pech dat Marcel Dangremond het doel niet trof bij twee goede pogingen. Het werd uiteindelijk toch 1-0 in de 22e minuut. Bij een cornerbal was het Maxim van Straaten die het hoogste sprong en de bal via de graaiende handen van de keeper het doel in kopte. Yousef - zoef zoef - Lahdo soleerde een tweetal keren alleen op de doelman af maar wist de bal niet voorbij hem te krijgen. Aan de andere kant weet DRC niet voorbij de laatste linie te komen, die steeds rustig opruimt. Op slag van rust krijgt Sportclub een vrije trap nadat Yousef onreglementair gestopt was. De bal die Maxim richting het doel slingerde kon door de keeper niet worden gecontroleerd, waarna goudhaantje Marcel er als de kippen bij was om de bal binnen te tikken. 2-0 Dus dacht iedereen, behalve de grensrechter. Een vlagsignaal dat de scheidsrechter na enige toelichting overnam. Geen doelpunt en dus een kleine voorsprong voor Sportclub bij de rust.

Na de rust hetzelfde beeld. Een aanvallend Sportclub en een DRC dat op de counter loerde. Sportclub creerde opnieuw meerdere kansen, maar wist die opnieuw niet te verzilveren. Het was Maxim die de bevrijdende 2-0 op het scorebord zette. Hierna werd er gewisseld en werd de gemiddelde leeftijd van het eerste elftal van Sportclub met debutant Jasper Kreijkes naar beneden bijgesteld. Die liet zich meteen gelden en wist niet veel later na spurt over de linker flank met de buitenkant links de 3-0 binnen te tikken in de lange hoek. DRC bleef jagen en dat resulteerde uiteindelijk in de 3-1. Daarna was het opnieuw Sportclubs' topscoorder Dangremond die de 4-1 liet aantekenen. Al had hij daar wel twee pogingen voor nodig. Sportclub bracht daarna nog Glen den Drijver en opnieuw een A speler Sander Egberts in en bleef zoeken naar het doel van DRC. Het was evenwel DRC dat nog een keer kon scoren uit een strafschop, maar dat kon de feestvreugde niet deren. Vandaag werden er 3 punten binnen gehaald. Belangrijker nog is dat er goed gevoetbald werd en dat de jeugd laat zien er klaar voor te zijn en dat is voor een aanhanger van Sportclub een fijn gevoel. Eindstand 4-2.

Gisteren was het de laatste thuiswedstrijd van heren 1 en dat was het moment om aandacht te besteden aan de mensen die aan het einde van dit seizoen afscheid nemen.

Er werd afscheid genomen van Ali Gozukeles die dit seizoen assistent trainer was. Ook hoofdtrainer Folkert Velten stopt aan het einde van dit seizoen en dus werd ook hij in de bloemen gezet.

Daarna ging alle aandacht uit naar de begeleiding die al jaren heren 1 ondersteunt. Er werd na 6 jaar afscheid genomen van Klaas Schottert, het luisterend oor van het team. Van Cor Nieuwenhuis, die 20 jaar teamleider was, en Johan ter Harmsel die 27 jaar de vaste vlagger van het team was.

Het bestuur van Sportclub Rijssen bedankt allen voor hun inzet.

Op deze koude tweede paasmiddag moesten de mannen van trainer Folkert Velten, na een zaterdag rust te hebben gehad, aantreden tegen FC Winterswijk. Een team waartegen uit verloren werd.

Meteen vanaf het begin ontspon zich een duel waarin veel kansen werden gecreëerd en er ook vele werden gemist en gestopt. Het was Sportclub Rijssen dat de eerste kansen kreeg. Devlin Roessink kreeg in de 4e minuut de eerste kans. Nadat hij Lahdo Yousef had weggestuurd op rechts kreeg hij de bal op de 16 meter terug en haalde hard uit. Jammer genoeg raakte hij de lat. In de 14e minuut was het Maxim van Straaten die een teenpuntje te kort kwam om de goede voorzet van Dirk Oosthoek in te tikken. In de aanval daarop was het Ronnie Nijland die zich weer onderscheidde met snelle reflexen en een treffer kon voorkomen. Na zo’n 20 minuten spelen was het twee keer Maxim die van zich liet spreken. Eerst met een ziedend hard schot dat net aan de verkeerde kant van de paal naast ging. En een minuut later stuurde hij Lahdo alleen op weg om de treffer te laten aantekenen, maar ook dit keer verdween de bal net naast de paal. Kortom, kansen genoeg, maar geen treffer. En dan is er de wet van het voetbal: “Als je ze zelf niet maakt, dan doet de tegenstander het.”. En zo gebeurde het. In de 24e minuut was het Winterswijk dat counterde. Vanaf het middenveld werd de bal hoog voorgezet. Van de Worp zette zijn hoofd er tegenaan en de bal verdween over de graaiende handen van Ronnie in het doel. 0-1. Maar Sportclub gaf zich niet gewonnen en toog weer ten aanval. In de 31e minuut was het Devlin die goed door ging en Lahdo de 16 meter instuurde met een goede steekbal. Lahdo werd vervolgens onderuit gehaald, waarop de goed leidende scheidsrechter niet anders kon dan naar de penaltystip wijzen. Marcel Dangremond zette zich achter de bal en liet de keeper geen kans. 1-1. Toch was het Winterswijk dat met een voorsprong de rust inging. Na een afgeslagen aanval van Sportclub werd de bal door Winterswijk naar voren gebracht en het doel onder vuur genomen. De eerste keer kon Ronnie de bal nog keren, maar in de rebound moest hij het hoofd buigen voor een slim balletje van Jaron de Keyzer. 1-2 rust.

Na rust hetzelfde spelbeeld. We zagen een Sportclub dat aanviel en een afwachtend Winterswijk die loerde op de counter. Sportclub speelde aanval na aanval op het doel van Winterswijk, maar ze kregen de bal niet over de doellijn. De schoten van Maxim en Marcel werden vakkundig door de keeper onschadelijk gemaakt. En als hij verslagen was, dan werden de ballen door medespelers van de doellijn gehaald. Ronny Grobben was leeggespeeld en werd gewisseld voor Tim Bouwhuis. Lahdo werd gewisseld voor Henk-Jan Baan. Winterswijk op zijn beurt beperkte zich tot snelle counters en die hadden in de 73e en 87e minuut succes, zodat na 90 minuten spelen er 1-4 op het scorebord stond. Een wedstrijd waarin Sportclub zichzelf opnieuw te kort deed en een zure nederlaag te verwerken kreeg.

Wissels Sportclub Rijssen:

UIT: Ronny Grobben, Lahdo Yousef en Bastiaan Baan

IN: Henk-Jan Baan, Tim Bouwhuis en Sander Egberts


Wissels FC Winterswijk: 

UIT: Tom Prinsen, Andre Geurink en Delsey Plettenburg

IN: Patrick Lensen, Hassan Ali Abdi en Jordi Hermsen

Foto's: