17 September 2019

Engeland stond hoog op de bucketlist van het 4e van Sportclub Rijssen als team uitje, maar dat soort voetbalreisjes leken financieel onhaalbaar voor de gewone man.

Engeland blijkt een duur land te zijn, de Engelse ”kilo“ staat vrij hoog en voor zo’n weekend ben je normaal toch al gauw £ 500,- kwijt. Tot iemand eigen vervoer ter sprake bracht en dan naar een club in zuid Engeland. Het werd Southampton waar contact gelegd werd met de ticket service van de club van trainer Ronald Koeman, over de wedstrijd Southampton – Newcastle United.

Daarna ging het snel, eerst werd er een hotel geboekt voor 2 nachten in het centrum van Southampton en toen werd een poging gewaagd een voetbalwedstrijd te spelen tegen een Engels team. Volledig willekeurig, met een hand voor de ogen, werd een Voetbalclub in Southampton benaderd per mail of ze misschien genegen waren: “one of the best teams from Sportclub Rijssen”, te ontvangen voor een “International Contest”. Een soort interland Engeland- Nederland dus. Nou was dat “one of the best teams” een beetje een ruim begrip, want met een schamele 2 puntjes staan we op de helft van de competitie compleet onderaan. Nee dit sloeg wat ons betreft meer op hoe wij in het veld staan. Met de instelling, attitude en teamspirit is namelijk helemaal niks mis mee. De wedstrijden worden weliswaar vaak verloren maar daar lijd de sfeer niet onder. Die blijft relaxed, sportief en gewoon lekker genieten, vooral ook in de 3e helft. De reactie vanuit Engeland loog er niet om : Thank you for your selfinviting Invitation to play against the Veteranteam of BTC Sportsclub on Friday 8 aril 2016. We start at 19.00 hours and afterwards cheap beer in our clubhouse. De juiste toon was gezet en vooral die combinatie sprak het vierde elftal wel aan. Er hoefde geen stemming te worden gehouden want hier konden ze geen nee tegen zeggen. 

Met 2 busjes is de reis gemaakt, per boot over het Kanaal en dan door aan de linkerkant naar Southampton. De 10 traytjes Klok halve liters werden onderweg toch aangesproken ondanks de waarschuwingen dat we nog moesten voetballen. De minder prettige beelden in Calais van de vluchtelingen kampen lieten we achter ons en na ruim een uur zagen we krijtrotsen van Dover. We kwamen keurig op tijd aan bij ons IBIS hotel waar we de kamers opzochten en niet al te lang daarna vertrokken we met de voetbal kleren richting BTC. Vol verwachting klopte ons hart maar die verwachtingen werden compleet de grond in geboord. Nog nooit zo’n armzalige accommodatie meegemaakt en ik stam nog uit een tijd dat je in Hellendoorn bij de waterput moest wassen. Een klei veld waar het verbouwen van mooie bintjes niet op misstaan had. Aan de andere kant de mensen waren grandioos, sloofden zich uit, waren hartstikke gezellig en vriendelijk. Dan laat je je door de rest al snel compleet verrassen. We konden precies 12 man op de been brengen en toen Arjen al na 5 minuten met gescheurde enkelbanden werd afgevoerd naar een ziekenhuis, werd het een hopeloze zaak. Ruud scoort ook nu weer net zo makkelijk, de eindstand 5-1, met keeper Jon Vos in een hoofdrol. De pints na afloop smaakten geweldig net als de broodjes worst en hamburgers. Door het vervelende accident met Arjen die een dubbele enkel had, werd het draaiboek toch wat anders en was de sfeer ook wat minder stemmiger. Al was daar later op de avond al weer niets meer van te merken. 

Zaterdagmorgen gingen we uitgebreid Engels ontbijten bij IKEA en daarna stond deze in het teken van cultuur historie, waarbij het TITANIC museum werd bezocht. The Old City werd bezocht waarbij de blikjes ook al weer klikten. ’s Middags kregen we een leuke wedstrijd te zien met een traditionele voorbereiding in een Engelse Pub. Na afloop wordt dat vervolgd met een spareribs diner in een Argentijns restaurant, daarna een ijstoetje met misschien wel het meest grappige moment van de hele reis , de bak van de worteltjes taart (zie de beelden) , de Stampub The Oxfordbar van de Koemannetjes werd bezocht maar ze waren er jammer genoeg niet. We werden nogal eens geweigerd vanwege sportschoenen, Southampton shirt of gewoon omdat ze een private club waren. Het mocht de pret niet drukken, er bleef nog genoeg over, met als hoogtepunt de Dancing Oceana waar we tot in de late uurtjes genoten van een prachtig aanbod Engelse wijven op pumps en verder ook aardig gepimpt, een lekker biertje en een goeie muzikale show. De terug reis verliep ook weer zonder problemen met een etenswaardige tussenstop bij cafe Joost, op advies van Frans.  Het was een bijzonder weekend, voor iedereen want niemand van de groep had ooit een Engels Stadion bezocht, ooit een Engelse wedstrijd beleefd, met hun fanatieke supporters , de community singing , de sfeer in en om het stadion maar vooral het goeie voetbal dat momenteel in Engeland gespeeld wordt. Waarom vertel ik u dit alles. Omdat ik deze trip niet los kan zien van een positieve vibe voor de rest van onze competitie. We hoopten dat deze team building trip er toe zou lijden dat we erna ook weer een keer een paar punten zouden pakken. 

Zaterdag j.l. 3-2 winst op de koploper SVZW 9. Niks gestolen, volkomen verdiend, met Brinks snel stijgend op onze topscorerslijst met 2 doelpunten en Bennie met een penalty. Nee u las het goed, 3-2 winst op de koploper na een gestopte strafschop in de laatste minuut door Reinier. Uitblinkers genoeg, Hendry, Geert, Martijn, Benjamin ze speelden geweldig. Maar eigenlijk doe ik er nu al weer een stuk of 8 tekort. Wat een inzet en er werd ook goed gevoetbald. Prachtig die emoties na de wedstrijd. Dinsdag maar eens dunnetjes over doen.