19 May 2019

Vandaag spelen we tegen DES dat momenteel in de hogere regionen van de competitie meedoet. De vorige keer verloren we thuis nipt en gelet op het spel van de afgelopen weken is er vooraf enige hoop op een goed resultaat. Wat niet meehelpt is dat er vandaag slechts 12 spelers zijn, d.w.z. inclusief Milan. Bij DES hebben ze meerdere wissels en - als ik het goed onthouden heb - zijn het niet de minste spelers die op de bank beginnen. Het einde van de wedstrijd zal dus zwaar zijn. Bovendien is het niet onmogelijk dat we een flinke bui op onze pet krijgen, want bij vertrek uit Rijssen werden we getrakteerd op een mix van regen en hagel.

Na de aftrap neemt Sportclub het initiatief. Het creëert in de eerste aanvallen meerdere kansen en na 3 minuten ligt de bal in het doel. Het is linksachter Sander Egberts die het punt maakt uit de rebound. Hij houdt het hoofd - net als het weer - koel en plaatst de bal in de verre hoek. 0-1. In de 4e minuut is het alweer raak. Ditmaal kan Matthijs Haarman de bal langs de doelman schieten en hangt er een sensatie in de lucht. 0-2.

Voor wie een goed gevoel wil overhouden aan deze wedstrijd is het nu zaak over te gaan naar het verslag van een andere wedstrijd. Voor de masochist(-e) die toch verder wil lezen: De lengte van het resterende deel van dit verslag wordt bepaald door het aantal tegendoelpunten.

DES grijpt in en start met wisselen. DES krijgt daardoor een betere verdediging en ook voorin neemt de slagkracht toe. Dat heeft twee effecten. Onze spitsen die het nog wel blijven proberen komen er niet meer langs en weten elkaar niet meer te bereiken. Aan de andere kant staat de verdediging onder druk en dat leidt in de 10e minuut tot een te zachte terugspeelbal. De spits van DES onderschept de bal en scoort. 1-2

In de 24e minuut is het opnieuw raak. Ditmaal belandt een matig schot vanaf de rechterkant net buiten bereik van doelman Ronny Nijland tegen de linkerpaal en daarna in het doel. 2-2. Twee minuten later, in de 26e minuut, is het weer raak. Dit keer is slap verdedigen de oorzaak. 3-2. De volgende kan bijgeschreven worden in de 33e minuut. Opnieuw gaat DES er op de linkerkant langs, waarna de bal netjes wordt voorgegeven en vanaf rechts gescoord. 4-2.

DES blijft aandringen en houdt Sportclub onder druk. Dat levert een strafschop op die gelukkig op de paal belandt. De ruststand blijft daardoor 4-2.

Na rust is het al vlot raak. De snelle rechtsbuiten van DES passeert de inmiddels geblesseerde Sander en Ronny is te laat om in te grijpen. Na wat kappen en draaien geeft hij de bal voor die daarna van midden voor het doel wordt ingeschoten. 5-2.

DES heeft hiermee tevens de weg naar het doel gevonden. In de 54e min opnieuw een aanval over links en opnieuw een doelpunt. 6-2.

Een fraaie combinatie tussen Milan en Marnix levert een mooie aanval op die netjes wordt afgerond, maar het punt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Iets dat we vandaag vaker zagen, maar dit keer waren daar wat twijfels over en was het wel bijzonder jammer.

Aan de andere kant is het niet veel later wel raak. Opnieuw de rechtsbuiten die naar binnen snijdt, Ronny omspeelt en scoort. 7-2. En als alles meezit, dan wil ook een onmogelijke bal in het doel. Een afstandsschot van DES raakt de rug van een verdediger, waarna de bal met enorme boog over Ronny heen gaat. 8-2.

Daarna krijgt Sportclub nog 3 kansen, maar komt niet verder dan het raken van de lat.

Het laatste kwartier van de wedstrijd is niet om aan te zien. Dat er in die fase door DES niet wordt gescoord mag een wonder worden genoemd. Door Sportclub wordt er nauwelijks meer gevoetbald, waardoor DES alle ruimte krijgt en kans na kans krijgt. De bal er in schieten zonder druk blijkt echter lastig, want de meeste schoten komen niet in de buurt van het doel. Tot grote hilariteit bij de DES-supporters op het terras, die zo wel een leuke middag hadden.

Een dikke nederlaag dus waar niets op af te dingen valt. Opmerkelijk is wel het verval na de toch geweldige openingsfase. Je zou denken dat je met een 0-2 voorsprong met elkaar een leuke wedstrijd hebt en daar een mooi vervolg aan weet te geven. Ook als je een puntje tegen krijgt. Dat dit vandaag niet zo was, mag Sportclub zichzelf aanrekenen.