Bandwerk merkenbouwers: Trotse media partner!

Tenue

1. Inleiding

 

Het tenue van Sportclub Rijssen heeft sinds de oprichting in 1960 verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. Voordat we daar iets over zeggen, maken we eerst een kort uitstapje naar de periode daarvoor.

Het begon in 1920 toen een aantal schooljongens op de Hoar een voetbalclub oprichtten. De club werd dan ook HVV genoemd, de Haarse Voetbalvereniging. Ze speelden op zelf ontgonnen heidegrond. Eerst op 'n Dennekaamp en daarna op een terrein bij de erven Hoefhamer (Friezenberg). Het eerste echte veld was aan de Enterweg bij Buusman tot men uiteindelijk in 1925 bij Middelkaamp 'n Zoern (waar nu de Poort van Twente is) terecht kwam.

Toen Dr Oosthoek in 1924 vanuit Rotterdam in Rijssen als dokter aan de slag ging, heeft hij de naam Sparta aangedragen. Uiteraard in combinatie met het originele Sparta shirt: Rood-Wit verticaal gestreept. In 1929 werd men officieel lid van de CNVB (Christelijke Nederlandse Voetbal Bond). Ze speelden in het begin vooral tegen clubs uit de omstreken, waaronder in het seizoen 1931 - 1932 tegen K.N.A.C. (tegenwoordig beter bekend als Excelsior'31) .

Uiteindelijk heeft Sparta het niet gered. Vooral door de vele veldproblemen, maar uiteraard ook door de 2e Wereldoorlog. In 1950, toen Sparta overging in Rijssen Vooruit zaterdag (RV z.m.) en ging spelen in geel-zwarte shirts, zijn deze Sparta shirts naar VESOS Hellendoorn gegaan.

 

2. Oprichting

Op 1 juli 1960 is de v.v. Sportclub Rijssen opgericht. De zaterdagafdeling van RV scheidde zich af en wilde men eigenlijk gewoon weer Sparta heten. De KNVB (koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) stak daar een stokje voor. Er waren te veel Sparta's in de omgeving. Pas in augustus werd de naam Sportclub Rijssen toegewezen door de KNVB.

De eerste wedstrijd werd overigens gespeeld op 17 september 1960 tegen SVZW II in de eerste klasse TVB, de Twentsche onderafdeling van de KNVB. De opstelling was toen. Doel: Steenbergen. Achter: Reterink en Grevelink. Midden: Kosterbok, Ruiterkamp en Müller. Voor: Schreurs, Schellevis, Rutterkamp, Ten Bolscher en Bruggeman. Het tweede trad aan tegen SVVN IV met in het doel: Kreijkes. Achter: Reterink en Nijkamp. Midden: Koster, Lohuis en Nijland. Voor: Pongers, Dannenberg, Boerman, Harbers en Ter Harmsel. In beide gevallen speelde men een uitwedstrijd. Hoewel de kleedkamers en het terrein wel vorderden, moesten er nog bergen werk verzet worden.

In de statuten en huishoudelijk reglement staat: De kleuren der vereniging zijn: Rood-Wit. Het sporttenue bestaat voor alle elftallen uit een wit shirt met rode kraag lopend in een V naar voren, een witte broek en blauw-rood gerande kousen.

Hoewel duidelijk omschreven, was de praktijk nadrukkelijk anders. Het ontbreken van geld binnen de club was daar vooral debet aan. Via een paar mensen, die bij textielververij Höften in Wierden werkten, kwam men vaak met de goedkoopste oplossing. De allereerste shirts waren dan ook wit met een rode kraag en een horizontale rode baan. (Zie de foto onder die nog op het veld in de Mors is gemaakt 1962).

 

3. Uniformiteit

In 1964 - toen er inmiddels op de Koerbelt gevoetbald werd en dr Dik Oosthoek voorzitter werd - kwam er enige uniformiteit. Hij stelde een wit shirt voor met een rode V en het wapen van Rijssen op de borst, de broeken waren wit en de kousen blauw. Deze shirts waren toen te koop bij Sporthuis Dijkgraaf aan de Haarstraat.

1964 Is overigens een bijzonder moment. Op 12 juni 1964 was er de jaarlijkse voetbalwedstrijd georganiseerd door en ten bate van de Rijssense Bond van Oud-strijders (Weekblad voor Rijssen). Dit keer was het een wedstrijd tussen Excelsior en elders voetballende en wonende Rijssenaren. Een team o.a. bestaande uit Harry Tusveld van Heracles, Heuten van Wierden, Jan Jansen van Rigtersbleek en G. Witten van SVVN. Dit team van oud Rijssenaren speelde in het hiervoor beschreven Sportclub tenue.

Op deze foto uit 1967 in Bregenz ziet u het embleem nog duidelijk op de borst staan. Dit embleem was trouwens geen lang leven beschoren. Het was een borduurwerkje van mevrouw Oosthoek sr. dat er apart opgenaaid moest worden en veel problemen opleverde ook bij het wassen. Heel mooi gemaakt maar te onpraktisch.

Uit de elftalfoto's blijkt dat hierna dit tenue (zonder embleem) toch wel algemeen was voor een langere periode.

In 1978 zien we het kampioenselftal voor het eerst in een moderne outfit staan, met een aantal verticale rode strepen. In 1980 zijn onder voorzitterschap van Gerard Kok de statuten nogmaals aangepast, en daarin moet ook de tenue omschrijving gewijzigd zijn. Zoals dat nu nog steeds officieel vermeld staat bij de KNVB. Het tenue bestaat uit een wit shirt met rode baan aan de rechter zijde (op de foto overigens links), een witte broek en blauwe kousen.

 

4. Sponsoring

Eind jaren zeventig kwam ook de shirtsponsoring op. En dat leverde een periode op, waarin er veel gesmokkeld werd met het shirt. Er werd vaak naar de pijpen van de sponsor of van het elftal gedanst. Het werd allemaal oogluikend toegestaan mits de kleuren er maar in voor kwamen. Vanaf 1983 probeerde men wel weer zoveel mogelijk vast te houden aan uniformiteit met een shirt dat een rode kraag had met dunne verticale rode strepen, dus weer een beetje terug naar het Sparta van vroeger. Nostalgisch maar dan wel met een moderne look en uitstraling. Ook de leveranciers van de shirts kwamen elk jaar met een nieuw boek waarin steeds weer andere uitvoeringen stonden. De een nog mooier dan de andere. Het commerciële belang werd erg groot, je ziet dat nu ook bij alle betaald voetbalclubs die elk jaar weer met een nieuw uit en thuis tenue komen.

In 1991 kreeg de shirtsponsoring voor Sportclub Rijssen een andere dimensie.

Hadden we tot dan met Kapsalon Gerda / Jan Koole een voortreffelijke sponsor voor onze selectie. Ook waren we allang blij dat sponsoren andere elftallen in het nieuw wilde steken.

In dat jaar werd contact gelegd met Etto Oosthoek, directeur van Supply House een software house en duplicator. Hij had eigenlijk niks met voetbal maar was wel de zoon van de ere voorzitter. Er kwamen toen dan ook andere sentimenten bij, dat uiteindelijk resulteerde in een kledingsponsoring van alle jeugdelftallen door Supply House. Hiernaast ziet u de offerte zoals deze door Herman Ponsteen Sport is aangeboden en uitgevoerd. Een geweldige impuls voor de vereniging. De leden hoefden vanaf dat moment niet meer zelf voor een shirt te zorgen, er werd voor hen gezorgd, alleen moest het wassen nog wel goed geregeld worden.

In 1998 heeft het bestuur onder leiding van Etto Oosthoek weer voor eenheid gekozen met de rode V, blauwe broek en blauwe kousen. In die tijd werd door Sportclub een contract gesloten met één kledingleverancier, te weten Beltona.

De sponsoring is evenwel weer veranderd. Met het wegvallen van de hoofdsponsor is die rol overgenomen door een groep van sponsoren. De selectieteams worden sinds 2009 gesponsord door Sporting Rijssen.

 

5. Jubileum

Bij het 50 jarig jubileum in 2010 is er voor gekozen de nostalgische Sparta shirts terug te laten komen voor het 1e elftal.

De andere teams spelen bijna allemaal met een uniform tenue. Alleen het 5e had – in de geest van de jaren zeventig - zelf iets geregeld. De kleuren kwamen wel overeen, maar het was toch nadrukkelijk een ander shirt.

6. Uittenue

Inmiddels schrijven we 2014. De standaardteams moeten volgens de KNVB een uittenue hebben. Er is gekozen voor een zwart shirt met een rode V, een zwarte broek en zwarte kousen.

7. 2015

In 2015 loopt het contract met Beltona af en worden verschillende partijen uitgenodigd om een aanbod te doen. De keuze valt op Hummel en Select Sport als leverancier. De Hummel kleding kent een moderne, smalle snit. Bovendien is het technisch geavanceerder materiaal, dat geen vocht opneemt, maar wel ademt. Sponsoring is nog altijd belangrijk. Dat leidt tot de keuze voor een kortere V op de borst, zodat er ruimte is voor het logo van de sponsor. Elk team heeft vanaf de seizoenstart namelijk een eigen sponsor. Nieuw is dat alle shirts op de mouw de logo’s dragen van 2 sponsoren, te weten Knobben caravans en Cafetaria de Es. Daarmee is de gehele vereniging voor enkele jaren voorzien van hetzelfde nieuwe tenue.

Wij zijn trots op onze sponsoren

Bandwerk merkenbouwers: Trotse media partner van Sportclub Rijssen