Bandwerk merkenbouwers: Trotse media partner!

Supportersvereniging

De supportersvereniging van Sportclub Rijssen is door de jaren heen altijd een grote steun en toeverlaat geweest voor de club. Niet alleen zorgden zij voor de broodnodige ontspanning binnen de club, veel activiteiten werden ook ontplooid in groter verband tot vermaak van de Rijssense gemeenschap. Daarnaast waren er vanzelfsprekend de acties die moesten leiden tot meer inkomsten waarvan uiteindelijk de totale vereniging profiteerde. Het geld werd niet opgepot maar direct in de club geïnvesteerd, vooral door bijdragen in de activiteiten voor de jeugd en senioren, maar ook door diverse schenkingen aan de club.

Op 2 december 1966 is de Supportersvereniging opgericht met als grote animator A.J.Bargmans (Oarndjan van Spat) Toen hij eenmaal door Wilm ter Harmsel via de Kosterbokjes warm gemaakt was voor Sportclub, kreeg hij de smaak vlot te pakken. Voor een jonge snelgroeiende club die net verhuisd was naar een nieuw Sportpark draaide natuurlijk veel om de financiën. Voor A.J. is dit een kolfje naar zijn hand. Als een aardig man en een leuke persoonlijkheid stapt hij brutaal op iedereen af en meestal lukt hem wel wat hij van plan is. Bij het benaderen van donateurs krijgt hij het idee om een supportersvereniging op te richten. Binnen een jaar zit hij al op een ledental van over de 100. De eerste acties zijn er puur opgericht om geld in het laatje te brengen: Bierglazen actie, verloting met als hoofdprijs een fiets, schietwedstrijden bij café Struik en een Kerstkransjes actie.

De film GOAL wordt onder grote belangstelling in het Parkgebouw gedraaid. De grote bazaar met diverse vaste onderdelen zoals touwtje trekken, vliegtuigspel met pijltjes en wie het pijltje in het hoogste vak liet vallen won dan de hoofdprijs. Vaak was dit een fles gazeuse (zeut) van de fa. Tijhuis bij de Regge. Het rad van avontuur was ook altijd een groot succes in Ons Gebouw aan de Enterstraat. Er werden ook grote inzamelingsacties van oud papier, lompen en oud ijzer gehouden. De opslag is een oude onbewoonbaar verklaarde woning aan de Walstraat. Dit verschijnsel herhaald zich in de 80er jaren bij de fam. Van ’t Oever aan de Baankamp.

Hendrieks van de Tuute was in die tijd ook iemand die je wel los kon laten lopen met zijn acties.

3100 Theedoeken van v.Heek uit Almelo met kleine gaatjes erin waren in no time verkocht. Zijn bloembollen actie maar ook zijn verse snijbloemen actie, vers van de veiling waren goed, maar zeker ook een kleine vrachtwagen vol met koperen spullen die hij voor weinig bij Joldersma Almelo op de kop had getikt was zeer succesvol.

In 1970 begint het bestuur van de supportersvereniging serieuze vormen aan te nemen. In het bestuur zitten A.J.Bargmans (voorzitter), B.Mekenkamp (penningmeester) en de leden leden : W.ter Harmsel, M.Gerritsen, M.Nijzink, G.Grevelink en G.J.Schellevis. De vergaderavonden bij Wilm van ’n Ulk in de kelderbar aan de Koninginneweg, met de Koppelstock van Grevelink zijn legendarisch.

Er wordt steeds meer georganiseerd, de leden willen naast het voetbal vermaakt worden. Er zijn regelmatig Bingo avonden, droppings, schaatsen in Deventer op de Kunstijsbaan, Graads, Dika en Moo oftewel de Wierdense revue wordt regelmatig naar het Parkgebouw gehaald voor een uitverkocht huis natuurlijk. Er worden onderlinge kaartwedstrijden gehouden tussen de Rijssense Voetbalclubs. Koninginnedag wordt lange tijd de drukste dag op de Koerbelt. Omdat er in Rijssen weinig georganiseerd wordt en iedereen er toch even uit moet, trekken alle onderdelen die in de loop der jaren georganiseerd worden veel bekijks. Zo is er : Gekostumeerd voetbal, de sterkste man, American Footbal, Boks wedstrijden, het oplaten van een luchtballon en altijd een ballonnen wedstrijd voor de kids. Welke het verst komt kon leuke prijzen winnen. Hiermee werd Sportclub Rijssen erg goed en positief op de kaart gezet.

Dit waren geen zaken waar elke club zich aan durfde te wagen. Er zaten soms grote financiële risico’s aan en niet iedereen kon hiervoor genoeg vrijwilligers op de been brengen. Top drukte op de Koerbelt.

In het Parkgebouw is er ook nog steeds wat te doen, een Country avond bijvoorbeeld met Ben Steneker en de gigantische act met de jodeldame waardoor iedereen slap van het lachen in zijn stoel hing, Twents Plat kwam ook diverse keren langs met regionale artiesten. De presentatie van A.J. bij deze avonden was vaak hilarisch, hij versprak zich soms wel 3 keer in een zin wat altijd komisch uitpakte en dan ging hij gewoon door, terwijl iedereen de tranen in de ogen had van het lachen.

Tot 1980 is Bargmans voorzitter en dan vertrekt hij naar Groningen en wordt hij erelid. Klaus van de Velden en Annemarie worden in het kampioenslied van 1978 al geëerd met de tekst : van Klaus en Annemarie koop ie ’n lutje, doo’j ‘t neet dan griept z ‘oe biej’t strutje. Deze personen hebben zich hier dan ook altijd intensief mee bezig gehouden.

Hierna komt een periode vanaf begin 80, met als bestuur: voorzitter Jan Scholten, Lucie van ‘t Oever vele jaren lang de uitstekende penningmeester, Leida Damkat en Lex Jansen. In deze periode loopt ook een grote oud papier actie die bij de van ’t Oever’s achter het huis opgeslagen werd. Willem van ’t Oever was hier de grote animator in.

Daarnaast was hij jeugdleider, elftalleider /verzorger van het 1e en een Sportclubman in hart en nieren. In 1986 neemt Dik ter Harmsel (’n Ulk) de scepter over, omdat Jan Scholten na onenigheid met het dagelijks bestuur over een pasje van de Bouwmaat opstapte. Een samenloop van omstandigheden die helaas nooit teruggedraaid kon worden en wat door iedereen wel heel erg jammer is gevonden.

Onder Dik’s leiding wordt o.a. het mix-toernooi, dat in 1983 begon, omgebouwd naar het 6 tegen 6 toernooi. Dit toernooi is vanaf 1988 door Martin Rutterkamp samen met Dick Beverdam verder uitgebouwd.

In 1992 vertrekt Dik naar Zwolle maar blijft nog actief tot 1995. Martin Rutterkamp wordt dan voorzitter. De overige bestuursleden waren: D.Poortman, L.Jansen, M.Ligtenberg, L.van ’t Oever en J.Thijink. Later zou Bertjan Preuter hier ook bij komen. Martin blijkt een geboren organisator, alles wat hij aanraakt veranderd in goud. Een zaterdag door het clubhuis en hij heeft al weer een bus vol voor een oefen interland van het Nederlands elftal. Ga zo maar door. Zijn activiteit die ongekend is, bepaald de diverse hoogtepunten in het jaar. Zo gaat dit nu al die jaren, steeds weer met het doel de vereniging Sportclub Rijssen te ondersteunen moreel, financieel en sportief. In grote lijnen is het programma de laatste jaren gelijk gebleven. De leden betalen contributie en men organiseert de wekelijkse verlotingen die altijd veel geld in het laatje brengen. In de eerste plaats probeerde men daarmee de club te ondersteunen, nuttige zaken die aangeschaft moeten worden in het clubhuis of voor de accommodatie werden door de Supportersvereniging gedaan. Voorbeelden zijn: Onderdelen van de bar, friteuse is de keuken, geluidsapparatuur enz. Daarnaast is de supportersvereniging ook steeds meer een activiteitenclub geworden binnen Sportclub Rijssen.

Vooral voor de jeugd zorgt ze voor veel vermakelijke programma’s met de nevenactiviteiten in de winterperiode als het voetbal stil ligt. Elke zaterdag zijn er spelletjes in het clubhuis, wordt er Bingo georganiseerd, Vossenjacht, Oud Hollandse Familie Spelletjes noem maar op. Er wordt zaalruimte afgehuurd voor binnen activiteiten, zwemmen en schaatsen komt ook aan de beurt, met als hoogtepunt de jaarlijkse Sinterklaas met de leuke cadeautjes.

Ook gaat men regelmatig met de jeugd naar een van de vele betaald voetbal stadions om daar met de kinderen een wedstrijd te bekijken. Voor de oudere jongeren zijn er in de loop der tijd ook vele mooie dingen gedaan. Er werden diverse concerten bezocht met the Stones als hoogtepunt in de Amsterdam Arena. De bezoeken aan een Interland wedstrijd elk jaar wel een paar keer was ook altijd de moeite waard. Opvallend was dat de Sportclub bus meestal als een van de eersten bij het Stadion verscheen. Na een middagje stappen met supporters uit andere landen in Amsterdam of elders, was de wedstrijd soms maar bijzaak. Ook organiseerde men de jaarlijkse dansavond (feestavond met muziek en buffet) hierop werd dan de mister Sportclub bekend gemaakt. Degene die in dat jaar als een belangrijke schakel binnen de organisatie van Sportclub Rijssen werd gezien, werd dan geëerd. Forel vissen of zeevissen waren ook jaarlijks terug kerende evenementen. Bij de Karaoke en/of Playback shows zat het clubhuis altijd tjokvol en was altijd bijzonder sfeervol. Gerrit Heuten was hierbij de drijvende kracht. De presentatie in handen van Gerrie Morree.

Nadat bij SC.Rijssen het Internationale Paastoernooi ter ziele was gegaan, doordat men vaak dan nog competitie moest spelen, kwam ook de uitwisseling met Duitse voetbalclubs met Hemelvaart te vervallen. Als alternatief bracht Dick Beverdam die eerst als speler en later als trainer binnen Sportclub Rijssen goed bekend was, een skivakantie in Oostenrijk naar voren. Voor hem en nog een aantal bekende Sportcluppers, zoals dit clubje standaard aangekondigd werd, was dit bekend terrein. Hij zocht in Martin en Willeke een paar partners “ in crime “ en toen die er zich ook mee gingen bemoeien was de eerste skireis zo vol geboekt. Nu bijna 25 jaar later zijn Dick Beverdam en Martin Rutterkamp nog steeds de grote animatoren achter de jaarlijkse skireis.

Hoogtepunt ter afsluiting van het seizoen is het traditionele 6 tegen 6 toernooi. Vanaf 1988 heeft dit toernooi zijn huidige vorm gekregen. Het zes tegen zes toernooi bij Sportclub Rijssen begint traditionele om 13.00 uur. Na weken van voorbereidingen met vooral veel gebel met de teams, is het programma boekje en de aanplakbiljetten de laatste handelingen voor Martin Rutterkamp. Een belangrijk onderdeel van deze voorbereidingen spitst zich toe, op de bouw van de tenten voor het clubhuis. Elk jaar weer een enorme belasting op de schouders van veel vrijwilligers“ Werkt het weer mee, is er voldoende animo, wordt er sportief gestreden en is het vooral “gezellig” tijdens en na afloop van de wedstrijden.” Toernooi organisator Martin Rutterkamp noemt de punten op waar het om draait, maar weet als geen ander dat het elk jaar weer een dejavu is, de ene keer nog mooier dan de andere. Er wordt weken van te voren over gesproken. Iedereen is van harte welkom, en ze komen graag, ook uit de omliggende plaatsen. De animo is zo groot omdat bijna elk team dat ooit heeft meegespeeld, het jaar erop weer terug komt. “ Dat zegt eigenlijk al genoeg, want dat betekend dat ons 6 tegen 6 toernooi als een heel mooi sportief en gezellig toernooi bekend staat. De mensen komen weer terug, dat is mooiste reclame. Hierdoor moeten we soms nieuwe teams teleurstellen. Meer dan 50 man lopen zich op zo’n dag in het zweet om alles perfect te laten verlopen. Het begint met de organisatie die alle teams in goede banen moeten leiden, de scheidsrechters, het barpersoneel, het keuken personeel, de glazen ophalers, de muziek, de loten verkopers en dan zijn we er vast nog wel wat vergeten. Op 3 voetbalvelden die verdeeld worden in 3 speelveldjes over de breedte van het veld, worden de wedstrijden afgewerkt. Het liefst onder een lekker zonnetje en op een perfecte grasmat, worden de wedstrijden zonder een onvertogen woord of daad gespeeld. Meestal hoeft zelfs de eerste hulp niet in actie te komen.

Door de winnaars van de 9 poules worden rond 4 uur penalty’s genomen. Rond 6 uur is de prijsuitreiking en gaat de wisselbeker van ongeveer 1 meter hoog, in ontvangst genomen worden onder begeleiding van “We are the Champions…” dat dan snoeihard uit de luidsprekers zal klinken. Want ook dat is een beetje het imago van het 6 tegen 6, zingen en uit je bol gaan. Ondertussen zal de inwendige mens goed verzorgd worden door de mannen achter de “groote panne”, waar honderden karbonades en satés hun weg wel zullen vinden. De muziek en het entertainment past weer perfect in het sfeertje dat o zo apart en zo typisch Sportclub Rijssen is. Alles kan als het maar leuk is. Een sportieve happening met veel plezierige, leuke, onverwachte, gekke dingen die het totaal zo apart maken en tot zo’n unieke gebeurtenis.

De laatste jaren zijn er weer een aantal wijzigingen in het bestuur doorgevoerd. Voorzitter is Frank Baan die nog veel ondersteuning krijgt van vorig afscheid nemende Martin. Daarnaast zijn Arjan van Eden, Arnold ten Hove en Janwillem Brinks tot het bestuur toegetreden, waar John Tijink nog altijd in deelneemt. Jan Brinkman heeft een stapje terug gedaan als penningmeester en heeft dit overgedragen aan Geert Ditsel. Wel blijft hij nog altijd verbonden aan de supportersvereniging doordat hij de ledenadministratie zal bijhouden en de leden van nieuwe informatie omtrent activiteiten zal voorzien. De supportersvereniging van Sportclub Rijssen bestaat al bijna 50 jaar. Dit waren en zijn jaren die laten zien dat het bij Sportclub om meer dan voetbal alleen draait. Bij Sportclub is het niet alleen anderhalf uur voetbal, maar voel je je thuis en daar werken al vele jaren vele vrijwilligers aan om dat te bewerkstelligen. De supportersvereniging van Rijssen: ‘Més que un club’.

O.a. in januari zijn er 2 dagen gepland voor een geweldig dart toernooi.Daarnaast liggen er weer tal van andere activiteiten in de planning.

Wij zijn trots op onze sponsoren

Bandwerk merkenbouwers: Trotse media partner van Sportclub Rijssen