Het zit Sportclub Rijssen niet mee

Gepubliceerd op: zondag 20 november 2022
Verlies in Marle.

Vandaag de wedstrijd in Marle tegen M.V.V. '69. Een team dat eveneens in het rechter rijtje staat en dus een team waartegen wij moeten proberen punten te pakken. Marle staat echter bovenin dat rijtje en het is een ploeg die fysiek sterk is en negentig minuten voetbalt. Het wordt met andere woorden een soort slijtageslag.

Zoals eerder aangehaald kampt Sportclub Rijssen met blessures en dat vooral op het middenveld. Op de bank zien we daarom een oudgediende, te weten Marthijn Schottert. Hij zit daar naast Jordi Schreurs, Devlin Roessink en Luca van Ooijen. De routine zit dus op de bank. Op het veld staan vandaag Mattijs Altink en Milan Brinkman in de spits. Op het middenveld zien we Sandro van Ooijen, Rafael Tuinier, Melvin Schreurs en Rinaldo Paalman. In de verdediging staan Chiel Poffers, Victor van Rijk, Thymo Haarman en Tom Meier. In het doel zien we roetveeg piet Jessie de Moor.

Na een koude nacht is het vandaag uit de wind en in de zon prima toeven. Zeker als je een winterjas aan, een muts op, een sjaal om en thermo-ondergoed aan hebt. Kortom, het is best fris, maar gelukkig droog. Nadat de pupil van de week de aftrap heeft gedaan, gaan we van start.

Het is Sportclub dat direct enthousiast begint en Marle onder druk blijft zetten. Die weten daar weinig raad mee en komen soms niet verder dan de bal buiten de lijnen schieten. In de eerste 30 minuten creëert Sportclub dan ook diverse kansen. In de 9e minuut zet Rinaldo goed door en wordt op weg naar het doel gevloerd. Volgens de scheidsrechter was er niets aan de hand, behalve dat op de foto duidelijk te zien is dat iemand hem een been dwars zet. In de 12e kan de doelman van Marle nog net redding brengen na een vrije trap. In de 23e minuut is het dan toch raak. Ditmaal vangt Sandro een lange bal op en weet die tussen 2 verdedigers over de doelman heen te tillen. 0-1.

Na 30 minuten goed voetbal, krijgt Marle meer grip op de wedstrijd en zakt het bij Sportclub wat in. Dat resulteert in een vergelijkbare situatie aan de overkant, maar de Marle-aanvaller tilt de bal niet alleen over de doelman, maar ook tegen de lat. In diezelfde periode krijgt Marle ook nog tweemaal een vrije trap recht voor het doel. Bij de eerste keer is het volstrekt onduidelijk waarom. De bal wordt goed ingeschoten, waarna er een scrimmage volgt voor het doel. Uiteindelijk kwam Jessie met de bal in zijn handen uit de strijd. De tweede werd door Marle naast geschoten, zodat de ruststand uitkomt op een verdienstelijke 0-1.

Na de rust begint Sportclub niet goed aan de wedstrijd. Het tempo is te laag en de afspraken werden alsmaar minder zichtbaar. Marle daarentegen kwam met een missie de kleedkamer uit. Al in de 46e minuut weten ze daardoor gelijk te komen. Uit een goede voorzet weten ze bal bij de eerste paal binnen te werken tussen de daar liggende doelman en de paal door. Wat op zichzelf een hele opgave was. 1-1.

Marle voetbalt inmiddels veel fysieker en dat is in het nadeel van Sportclub met relatief veel jonge, kleinere, en lichte spelers. De vraag is dan of de scheids gaat fluiten om de voetballers te beschermen of dat hij het laat lopen en dan wordt het voor Sportclub een moeizame helft.

In de 58e minuut is het opnieuw raak. Het was een aanval van Sportclub die Marle in balbezit bracht. Daarbij leek er niet veel bijzonders aan de hand. Echter, omdat Sportclub niet ingrijpt, krijgt hij de kans om uit te halen. De droge knal belandt aan de rechterkant in het doel. 2-1.

Het duel was toen al enige tijd wat minder aangenaam, omdat de scheids voor de tweede optie koos en verzuimde voor een duidelijke overtreding te fluiten, waarop spelers aannamen - en dat nota bene riepen - dat dit blijkbaar geoorloofd was. Het was daarna eerst schoppen en vervolgens overleggen met de scheids wat het vervolg zou worden. Zelden zoiets gezien, waarbij het meest nette commentaar 'thuisfluiter' was. Geen idee of er relaties zijn, maar het geeft wel goed weer dat het overleg vaak in het voordeel van Marle uitviel.

Om het tij te keren, brengt trainer Op den Dries in de 65e minuut 3 wissels in. Thymo, Matthijs en Melvin verlaten het veld ten gunste van Marthijn, Jordi en Devlin. Ondanks de routine is het duidelijk dat ze even tijd nodig hebben om te wennen en elkaar te vinden. In deze fase moet ook Milan het veld verlaten, omdat de scheidsrechter een overtreding bestraft met een rode kaart. Sportclub moet dus verder met 10 man.

Hoewel de scheids zelden in het commentaar voorkomt, is het deze keer wel van belang. In de eerste helft bezorgde die zichzelf al een probleem door voor een kleine duw te fluiten. In deze klasse komt zoiets vaker voor, zodat hij voor de keuze stond de wedstrijd dood te fluiten of het te laten lopen. Hij koos min of meer voor het laatste en daarmee bereikten we de rust.

Na de rust ging het echter volledig mis. De scheids werd steeds bepalender, werd steeds meer partij en raakte halverwege de helft alle gezag kwijt door opmerkelijke beslissingen. De meest wonderlijke volgde op een duel om de bal. Daarbij deelden beide spelers een schouderduw uit, waarna de speler van Marle buiten de lijnen kwam en de boarding raakte. Het spel ging echter terecht verder, totdat de bewuste speler het veld in rende en de speler van Sportclub bewust met een forse duw tegen de vlakte werkte. Daarop volgde, zoals verwacht, een fluitsignaal en, zoals gebruikelijk, een vrije trap. Die vrije trap werd echter gegeven aan Marle. En dat was de druppel.

In de 85e minuut wisselt Sportclub voor de laatste keer om nog wat extra energie in te brengen. Ditmaal mag Sandro er uit en komt Luca er in. Tegen de tijd dat Sportclub de zaak weer op de rit had en diverse malen het doel van Marle bedreigde was het ineens tijd. Na precies 90 minuten floot de scheids af. Iets dat hem opnieuw in een debat deed belanden, want er waren nogal wat wissels, overtredingen, gedoe en overleggen geweest. Het  mocht allemaal niet baten en zo verlaten we met een stevige kater het veld.

Sportclub verliest dus een zware wedstrijd en zal daarvoor regelmatig wijzen op een inconsistente scheidsrechter die daarmee de wedstrijd bepaalde en geen dienst bewees . Dat wil niet zeggen dat Sportclub niet naar zichzelf moet kijken. Het spel werd na 30 minuten duidelijk minder en voor de volgende wedstrijd doet trainer Op den Dries er goed aan iedereen er op te wijzen dat we samen dezelfde wedstrijd volgens bepaalde afspraken spelen.

P.S. Voor de mensen die zich afvroegen waarom wij zo laat in Marle waren.

Dat kwam omdat wij na vertrek bij de Koerbelt een klein oponthoud hadden. Bij vertrek hadden wij namelijk de auto vol en eigenlijk 1 (sport-)tas te veel. We kozen er daarom voor 1 tas bij de hond te plaatsen. Moet kunnen. Na nog geen kilometer kwam er steeds meer geluid achter de achterbank vandaan, waarop 1 van de spelers opmerkte een boterham met snijworst in zijn tas te hebben. Feit is dat de boterham Marle niet heeft gehaald. Onduidelijk tot op heden is, hoe de hond de tas heeft opengemaakt.