Bandwerk merkenbouwers: Trotse media partner!

De Korte Korner van Jan Beuving

Gepubliceerd op: maandag 27 februari 2023
Lees verder onder de foto
Blog Details Image

Zaterdag 18 februari moest ik mij er echt toe zetten om richting mijn geliefde Sportpark de Koerbelt te koersen, na een droevige familiaire periode. Maar het was achteraf zeer de moeite waard, hoe kon ik daar ook over twijfelen. Het 1e speelde gelijk hoorde ik achteraf, maar daar hebben ze dit jaar patent op, dus daar kijken we al niet meer van op. Mijn eigen elftal het 5e speelde op het bovenste veld (in de volksmond ook wel het skeelerveld) genoemd. Zij verloren, omdat ’t Bleuske het vizier niet recht had staan en er bij de tegengoals wel enkele heel erg grote blunders aan vooraf gingen. De corner van Wim ten Brinke als inswinger rechtstreeks in ons doel was daarbij een beauty. In het clubhuis een mooie tafel met de oudere garde waarbij ook oud 1e elftal speler Jan Rutterkamp was aangeschoven na 15 jaar de weg kwijt te zijn geweest. Ondertussen kreeg ik nog even mee dat de opbrengst voor Nuri 1700,- euro was en dat Wim Oosthoek de halve marathon in ongeveer 1 uur en 14 minuten had gelopen. Die gaat steeds extremer, let maar op. 2 kinderen in 1 jaar vond ik al knap.

Bij binnenkomst in het clubhuis moest ik mij direct melden bij de bar. Andre Harbers leidde mij naar Jan Beuving. Beide lieden proberen alle amateurclubjes in Nederland te bezoeken en dat schept natuurlijk een band, maar dit terzijde. Ik kende de Korte Korner van Jan Beuving uit het voetbalpraatprogramma op zondagavond en ik vertelde hem dat ik die korte verhaaltjes altijd heb kunnen waarderen, verrassend, mooi geschreven, met humor en altijd vanuit zijn aparte invalshoek bekeken. Hij blijkt meer te kunnen want hij is ook een begenadigd liedjesschrijver, cabaretier en zingt daar ook bij, zoals deze avond in het Parkgebouw. In het gesprek met hem viel mij op, hoe goed hij zich ingelezen had en hoeveel hij daarvan had onthouden. Tja, natuurlijk moest ik het verhaal vertellen over het ontstaan van Sparta (1926) de naam die werd voorgedragen door dr. P. Oosthoek die net als jonge arts vanuit Rotterdam hier was begonnen.

In 1960 kreeg dit zijn vervolg in Sp. Rijssen dat altijd met veel recycling en zelfwerkzaamheid zijn accommodatie heeft opgebouwd. De dug-outs, de tribune van een oude fietsenstalling, een lichtinstallatie “overgebleven” na de bouw van het Ziekenhuis in Almelo zijn zo maar wat voorbeelden. Dat altijd heeft moeten roeien met de riemen die ze hadden en toch daarbij ook veel succes heeft gekend. Niet de grootste club maar wel de gezelligste, dat is het motto. En misschien wel het mooiste, je kan na afloop nooit zien of ze gewonnen of verloren hebben. Jan Beuving heeft dit sfeertje bij ons perfect aangevoeld, gezien onderstaand stuk dat hij in zijn show gebruikt heeft op het podium in Rijssen. Voor mij was het gewoon weer de mooiste zaterdag van de week.

Mijn rondgang langs alle amateurvoetbalvelden van Nederland brengt je in alle uithoeken van het leven. Maar soms kom je ineens ergens thuis. Bijvoorbeeld bij Sportclub Rijssen, afgelopen zaterdag . Moedig standhoudend als dorpsclubje van 250 leden tegen de grote buurman en halve profclub Excelsior ’31.

De kantine is een soort souterrain, zonder ramen op het veld, want dan moet je naar buiten om voetbal te kijken en staat er tenminste publiek langs de lijn. Daar is 1964 over nagedacht. Boven de bar hangt een bord met Heinekenplein en clubhistoricus Marinus vertelt je de ene na de andere kenmerkende anekdote. Over die keer dat ze met 3 bussen vol leden naar een begrafenis van een oud-lid in Groningen gingen. Over de oude bushokje van de gemeente Rijssen voor de fusie met Holten, die nu als dug-outs dienst doen. Of de spontane inzameling die vorige week werd gehouden voor Nuriddin, tweede elftal speler die in Turkje zijn grootouders ging zoeken van wie hij na de aardbeving niks meer vernomen had.

Oh ja en het werd 1-1, vriendschappelijk tegen Hulzense Boys 2. Maar dat was bijzaak. Toen ik wegging, kreeg ik een sjaal. Ik had zin om ook een lidmaatschapsformulier mee te nemen. 

Marinus Gerritsen / Jan Beuving
 

Wij zijn trots op onze sponsoren

Bandwerk merkenbouwers: Trotse media partner van Sportclub Rijssen