Sportclub 1 op weg naar winst...

Gepubliceerd op: zondag 3 april 2022
...maar de wedstrijd werd in de 63e minuut gestaakt.

Na de moeilijke, soms onmogelijke wedstrijden tegen de topteams van de competitie vandaag eindelijk een wedstrijd waar Sportclub kansen heeft. Tegen B.Z.S.V. De Blauwwitters heeft Sportclub de mogelijkheid om te scoren en punten te pakken. Daarmee is niet gezegd dat dit eenvoudig zal zijn, want de wedstrijd in Borne in de eerste helft van de competitie ging verloren al schrijf ik dat voor een niet onbelangrijk deel toe aan de omstandigheden, waaronder het kunstgras. Bij Sportclub wordt echter op natuurgras gespeeld en dat moet Sportclub meer mogelijkheden geven.

De opstelling is vandaag ongeveer gelijk aan vorige week. In het doel staat Ronnie Nijland. Laatste man is Tom Meier. Voorstopper is Mike Tuitert. Chiel Poffers en Thymo Haarman zijn de backs. Verder het gebruikelijke middenveld met Jorn Peters, Luca van Ooijen, Sandro van Ooijen en Henk-Jan Baan. In de spits staan Milan Brinkman en routinier William Witten. Op de bank zitten Rohald de Jong, Daan Bouwhuis, Victor van Rijk, Matthijs Altink, Nuridin Güven en Maarten-Jan de Jong. Die laatste speelt aanstaande woensdag 6 april samen met het Nederlands doventeam een oefenwedstrijd tegen Sportclub alvorens ze afreizen naar Brazilië voor het WK.

Nadat de muziek stopt, komen beide teams het veld op, waarbij Sportclub verrassend het uitshirt aan heeft. Dat is gedaan op last van de scheidsrechter, die beide tenues te veel op elkaar vindt lijken. Nu is dat laatste geen nieuws, beide teams troffen elkaar vaker, maar wat wel nieuw is, is dat de thuisclub het uittenue aanmoet. Maar goed, aan de shirts moet het vandaag niet liggen.

Na de aftrap ontstaat eigenlijk een saaie partij voetbal, waarin geen van beide partijen gevaarlijk weet te worden. Daarbij valt wel op dat Sportclub in de opbouw regelmatig op eenvoudige wijze de bal verliest en dat moet - juist in deze wedstrijd - beter. Het eerste vermeldenswaardige is dat Thymo in de 15e minuut geraakt wordt door een BZSV-speler. Die actie wordt bestraft met een gele kaart, maar vervelender is dat Thymo gewisseld moet. Zijn plek wordt ingevuld door Daan. Beide teams houden elkaar daarna weer in evenwicht onder andere door zo nu en dan een overtreding te maken. En dat loopt in de 25e minuut na een overtreding van BZSV, die van een afstand op een kopstoot leek, enigszins uit de hand wat aan beide kanten een gele kaart oplevert. In de 34e minuut is het BZSV dat scoort. Daan weet de voorzet niet te voorkomen, waarna de bal bij de 2e paal onverdedigd wordt binnengekopt. 0-1. 4 Minuten later is Sportclub dichtbij een treffer, maar de vrije trap gaat net naast. BZSV is er vervolgens snel uit en krijgt een enorme kans op 0-2, maar de bal gaat hoog naast. Enkele minuten later is Sportclub na een aanval opnieuw te traag terug en krijgt BZSV de volgende kans. Ook die wordt gemist en de frustratie daarover wordt een reclamebord fataal. Dat levert geen kaart op, omdat de speler volgens de scheids uitgleed. Wat verrassend genoeg ook geen kaart opleverde was een actie waarbij Henk-Jan vanachter werd neergelegd. En zo loopt het ongenoegen over de arbiter langzaam op. Dat kan echter niet verbloemen dat Sportclub onvoldoende nauwkeurig is om zelf gevaarlijk te worden. Trainer Michel Luberti zal de heren in de rust wat scherper moeten krijgen om deze wedstrijd om te buigen naar een overwinning. En daar is meer voor nodig dan een kop thee.

In de rust is Ronnie gewisseld voor Rohald en gaan we zien of Sportclub de bal spreekwoordelijk oppakt. En daar lijkt het zowaar op. De extra inzet wordt in de 56e minuut beloond met de gelijkmaker. Een voorzet wordt door Milan verlengd en komt voor de voeten van de inkomende Jorn die netjes afrondt in de korte hoek. 1-1. Van blijdschap drukt de scorebordbeheerder 2 keer op de knop en verschijnt de 2-1 stand op het bord. Een vooruitziende blik, want in de 59e minuut is Sportclub dichtbij de voorsprong als Tom uit een vrije trap op een meter of 5 voor het doel de bal krijgt. Echter, hij tikt de bal net naast het doel. Sportclub heeft dus een goede fase en heeft de druk op BZSV. Dat verdedigt en heeft regelmatig een overtreding nodig, waar de jonge scheids niet echt goed het oog op heeft. En dat levert nog al wat commentaar op. Bij Chiel gaat het net goed. Hij wordt net gemist door de BZSV-er, die met 2 benen vooruit inkomt. Bij William loopt het minder goed af. Hij krijgt een duw en belandt voor de dug-out naast het veld.

Op zich een kleine overtreding, maar wat er daarna gebeurt, is voor de toeschouwers volstrekt onduidelijk. In eerste instantie wordt in een groep spelers een gele kaart getoond en enige tijd later een rode. En in de 63e minuut loopt de scheids van het veld en komt enkele minuten later het bericht naar buiten dat de wedstrijd is gestaakt.

Na wat speurwerk wordt duidelijk dat William zijn tweede gele kaart had gekregen wegens commentaar en dus rood kreeg. Sportclub had dus met 10 man verder gemoeten in een fase waarin ze betere partij waren en kans hadden op winst. En dat is zuur. Zeker gezien de overtredingen van BZSV die onbestraft bleven. En die inconsistentie leidde vooral bij de leiding van Sportclub tot meer commentaar, omdat die zich ernstig benadeeld voelden, waarna de scheids van het veld af liep. Hoewel beide teams nog door wilde voetballen, voelde de scheids zich bedreigd en staakte dus de wedstrijd.