Alle menschen werden brüder,

Gepubliceerd op: zaterdag 7 oktober 2023
maar vandaag op het veld bij BZSV De Blauwwitters 1 tegen Sportclub Rijssen 1 nog even niet.

Op een mooie doch winderige zaterdagmiddag reizen we af naar Borne voor de competitiewedstrijd tegen BZSV. Een tegenstander die we goed kennen. De afgelopen jaren troffen we elkaar regelmatig en gemiddeld genomen leidt dat tot een gelijk spel. Wel heeft trainer Ali Gozukeles ondertussen wat versterking uit de omgeving, zodat we gaan zien wat dat betekent. Kijken we naar de ranglijst dan ontlopen de beide elkaar ook dit seizoen weinig, behalve dan op doelsaldo. BZSV heeft maar liefst 9 punten tegen en daar zou Sportclub er graag enkele aan toevoegen. Verliezen wil BZSV natuurlijk ook niet en daarvoor gaan ze ver. Soms te ver. Dat leidde niet zo lang geleden tot een 'heet potje'. De scheidsrechter is met andere woorden gewaarschuwd. Echter, die is onbekend met het verleden en geeft voor de wedstrijd aan de kaarten op zak te willen houden. Dat lijkt vragen om moeilijkheden.

Zo bekend als BZSV is, zo onbekend is de huidige competitie. Elke week kijken we met belangstelling naar de uitslagen om te zien hoe de verhoudingen liggen. De 2e speelronde gaf veel doelpunten. Met name Almen, HSC en Achilles scoorden er lustig op los. En onze wedstrijd met 5 doelpunten deed ook een behoorlijke duit in het zakje. Er zijn na 2 rondes inmiddels 41 doelpunten gevallen. De 3 genoemde clubs vormen samen met Almelo een soort kopgroep. Daarna volgt de middenmoot. Zeg tot en met Sportclub. En dan vanaf BZSV de lantaarndragers. De inhaalwedstrijd tegen SVV wordt met andere woorden redelijk bepalend.

Genoeg bespiegelingen, tijd voor de wedstrijd. Onder de klanken van de Champions League hymne betreden de 5e klasse teams het veld. Voor Sportclub zijn dit Milan Brinkman, Jordy Schreurs, Sandro van Ooijen, Rafael Tuinier, Melvin Schreurs, Tijs Theijink, Thymo Haarman, Victor van Rijk, Jasper Kreijkes, Tom Meier en Jessie de Moor. Daarna is het de beurt aan de pupil van de week. Deze hele kleine speler heeft heel lang nodig heeft om helemaal bij het doel te komen. Gelukkig hadden ze - o ironie - ook het Europese Volkslied klaar staan, zodat de muzikale begeleiding ook het doelpunt haalde.

Om 14.33u is het dan zo ver. Vanaf de aftrap zien we Sportclub direct in de aanval en zien we van BZSV direct de eerste forse overtreding maken, die niet meer opleverde dan een zeer scheenbeen bij Rafael en een vrije trap. We denken hier de hand van de meester te zien en de toon is gezet. Sportclub laat zich echter niet afleiden en de vrijetrap leidt tot een redelijke doelpoging. Ondanks dat sportclub aanvalt komt BZSV op voorsprong. Het is een hoekschop die in de 17e minuut leidt tot de treffer. 1-0.

Sportclub gaat op zoek naar de gelijkmaker. De eerste die in de buurt komt is Victor, maar die wordt in de 19e minuut net buiten de 16m neergelegd op het moment dat hij denkt aan een schot. Rode kaart? Nee, opnieuw niet meer dan een vrijetrap, die helaas wordt geblokt. 7 Minuten later is het dan wel raak. Het is Jordy die met een mooi geplaatst schot in de verre hoek de doelman passeert. Hij is daarna meteen het slachtoffer van een charge. Ook dit levert geen kaart op en dus wordt de ruimte door BZSV hoe langer hoe verder opgerekt. Om de aanvalsdrang van Sportclub af te remmen kiezen ze voor een fysieker spel en meer overtredingen. Dat waren steeds nuttige overtredingen om de aanval van Sportclub te frustreren, maar dat kan niet anders dan verkeerd aflopen, als de overtredingen alsmaar forser worden. Ook aan de zijlijn nemen de irritaties en het commentaar toe. Ronduit gevaarlijk is het in de rug lopen als de bal uitgaat, waardoor je bijna tegen het leunhek belandt.

De wedstrijd gaat maar door wat tot de speculatie leidt dat het horloge stopt als de scheids stil staat. Pas na een kleine 60 minuten voetbal is het rust en is de conclusie dat Sportclub probeert te voetballen en BZSV regelmatig fors ingrijpt. En dan kun je als scheidsrechter de kaarten op zak willen houden, maar soms moet je ook gewoon bij een forse overtreding zo'n kaart uitdelen.

Om 15:40u trappen we opnieuw af. Het is alsof de scheidsrechter meegeluisterd heeft naar Radio350, want die heeft in de tweede helft zijn kaarten paraat. Die worden vooral door BZSV ontvangen voor toch forse overtredingen en commentaar op de leiding (5 stuks). Een daarvan verdient bijzondere vermelding, omdat deze persoon Tijs onderuit trapte die een vrijetrap wilde gaan nemen. Voor de volledigheid: Sportclub ontving er ook 2. Wezenlijk anders wordt het spel er niet meer van.

In de 36e minuut van de tweede helft komt Sportclub eindelijk op voorsprong. De aanleiding was dat Jordy op de 16m door de doelman werd getorpedeerd, die daardoor buiten het strafschopgebied terecht kwam. De scheids keek naar de plaats van het slachtoffer en gaf een vrije trap. Die vrije trap wordt door Sandro prachtig over de muur in de hoek gekruld. 1-2.

Als we wat van vorige week geleerd hebben, moet iedereen nu begrijpen dat het zaak is de organisatie te behouden. Om de nadruk te leggen op de verdediging en niet verrast worden. Dat lijkt toch lastig en het gevolg is heel veel lange ballen, die niet bij de voorhoede aankomen en dus tot balverlies leiden.

Trainer Julian op de Dries kiest ervoor om de gehele rechterkant te vervangen. In het veld komen Chiel Poffers, Luca van Ooijen en Aykan Dormusoglu. Wie dan denkt dat Sportclub gebruikt maakt van deze energieke toevoeging heeft het mis. De meeste aanvallen gaan vervolgens op links. Een gemiste kans.

In de 41e minuut weet BZSV weer op gelijke hoogte te komen uit een hoekschop. 2-2. Dat is ontzettend jammer. In de laatste minuten is Victor na een slalom door de verdediging nog dichtbij de winnende treffer, maar hij raakt het zijnet.

Sportclub komt vandaag ondanks beter voetbal niet tot winst. Dat hadden ze mede aan zichzelf te wijten, want ze kregen opnieuw 2 punten tegen uit een hoekschop. Aan de andere kant waren er kansen, maar stond de doelman van BZSV winst in de weg. Daardoor eindigt de wedstrijd in een gelijk spel. In tegenstelling tot de verhoudingen in de bestuurkamer na afloop kwam het vandaag op het veld niet tot vreugde en verbroedering. Volgend jaar weer een kans.