Sportclub onderbreekt de winterstop voor een wedstrijd

Gepubliceerd op: zaterdag 3 februari 2024
0-2 Verlies tegen herrezen SVV'91

It giet oan

De tweede helft van de competitie start voor Sportclub Rijssen vandaag met de wedstrijd tegen SVV'91. Voordat ik daarop inga eerst iets over de periode vanaf de laatste wedstrijd.

Tijdens de winterstop heeft Sportclub zich vermaakt heeft met diverse spelletjes, als darten, en enkele voetbaltoernooien. Vanaf medio januari is de draad weer opgepakt met trainingen en twee oefenwedstrijden.

Op dinsdag 23/1 speelde Sportclub een oefenwedstrijd in Markelo. Vanwege onmogelijke omstandigheden op het eigen trainingsveld kon onder barre omstandigheden een oefenwedstrijd worden gespeeld op kunstgras tegen Sportclub Markelo 2, dat momenteel in de 2e klasse op de 2e plek staat. En dat is een prima prestatie. Een uitdaging dus. Bovendien was het door de regen en de stevige wind lastig voetballen. We zagen dan ook wat capriolen om de bal onder controle te krijgen. De wedstrijd eindigde in een nederlaag, maar daar waren wel enkele doelpunten voor nodig die volgens de geleerden op de bank niet nodig waren geweest. Daar ging het dan ook niet om. Het was meer een soort conditietraining en dat was duidelijk wel nodig.

Op zaterdag 27/1 stond de tweede oefenwedstrijd op de rol. Ditmaal tegen K.S.V. Achilles’12 2, dat eveneens in de 2e klasse speelt. Die staan momenteel in de middenmoot, waardoor het op voorhand iets makkelijker leek, maar niets was minder waar. De handelingssnelheid lag duidelijk een tikkie hoger, zodat ook dit eindigde in een conditietraining. Hoewel ook langs deze weg onze dank uitgaat naar Sportclub Markelo en Achilles’12 voor de geboden mogelijkheid, was de voorbereiding dus niet ideaal en dus gaan we met een achterstand de tweede helft van de competitie in.

De eerste competitiehelft werd afgesloten op een verdienstelijke 6e plek. Dat klinkt niet heel fantastisch, maar gelet op de kwaliteit van spelers die rondlopen bij de teams boven ons, is dat toch een goede prestatie. Handhaving zou dus mooi zijn. Bovendien is er ruimte voor verbetering als van BZSV en Almen gewonnen kan worden. Maar dat is wel een uitdaging aan het worden gezien de groeiende lijst langdurige uitvallers.

Zorgen zijn er ook bij onze tegenstander van vandaag. In de Tubantia van 23 januari konden we lezen dat de trainer per direct is gestopt. De reden daarvoor was dat het niet te combineren viel, maar persoonlijk zou ik ook wel klaar zijn met een team waarvan een wedstrijd 3 keer is gestaakt. Twee dagen later verscheen een tweede bericht waarin stond dat SVV'91 8 punten aftrek had gekregen van de KNVB voor wangedrag, waardoor SVV'91 helemaal onder aan de ranglijst kwam te staan op min 2 punten. Bovendien kreeg een van de spelers een schorsing van 6 maanden. Daar ben je klaar mee. Inmiddels is er een nieuwe coach, Kare Becker (onder andere voormalig FC Twente speler in 1995/1996) die de teugels heeft aangehaald en de sfeer is zichtbaar verbeterd. Vorige week speelden ze bijna gelijk tegen Almen, zodat we ze niet mogen onderschatten.

Voor de wedstrijd kon trainer Julian op den Dries beschikken over de bekende mensen, maar die waren niet allemaal wedstrijdfit. We noteren Nick Rouweler, Tom Meijer, Victor van Rijk, Chiel Poffers, Thymo Haarman, Tijs Theijink, Rafael Tuinier, Melvin Schreurs, Sandro van Ooijen, Jordy Schreurs en Milan Brinkman als basisspelers. Scheidsrechter van dienst is J. ten Voorden en die vond het achteraf een leuke wedstrijd tussen 2 teams die wilden voetballen. Tijdens de wedstrijd gebeurde er dan ook weinig dat de goedkeuring van de scheids niet kon krijgen. Hij kreeg daarbij ondersteuning van beide grenzen. Het is zelden dat die een compliment krijgen, maar dat wilde ik bij deze eens doen, want zonder hen kan er niet gespeeld worden.

Vanaf de aftrap is duidelijk dat SVV'91 anders speelt. Natuurlijk het was ons bekend dat het technisch goede voetballers zijn, maar de vorige keer was het vrijheid-blijheid wat betreft het tactische gedeelte. Iets waar Sportclub van profiteerde. Nu was er orde en speelde iedereen vanuit de positie en dat was goed te merken. Sportclub kwam tot aan de eerste kans in de 13e minuut eigenlijk niet in het spel voor. Daarna volgde in de 14e en de 16e minuut nog een kans, maar tot een doelpunt kwam het niet.

En dan wordt het spel onverwacht stilgelegd. Het leek alsof de doelman van SVV'91 een polletje had gespot, maar het bleek te gaan om een onbedekte sproeikop in het veld. Met een bak zand en schep ging de voorzitter annex terreinknecht vervolgens het probleem te lijf, zodat we na 5 minuten weer verder konden.

Een misverstand in de 56e minuut leidde een fase in waarin Sportclub niet in staat was het initiatief terug te krijgen en dat leidt tot een schot op de lat van SVV'91. De laatste minuten van de eerste helft hadden beide teams kunnen scoren. SVV'91 had een dot van een kans, maar de aanvaller wist voor open doel de bal te missen. Hij dook onder de bal door. Sportclub schoot net over uit een vrije trap, zodat we met 0-0 gaan rusten.

Sportclub had dus een moeizame eerste helft, wist slechts enkele kansen te creëren, maar mistte de scherpte, en bood SVV'91 de grootste kans op een succes. Dat succes kwam er in de 55e minuut. Dat leek op een schot vanaf de achterlijn, zodat we kunnen constateren dat de verdediging hier enkele steken liet vallen. Nog geen minuut later had Sportclub zelf moeten scoren, maar het schot was veel te zacht en daarmee goed houdbaar. In de 62e minuut heeft Sportclub maar liefst 3 kansen op de gelijkmaker, maar ook die werden elk gestopt.

In de 66e minuut wisselt Melvin met Robin te Hove en 6 minuten later gaat Sandro er uit voor Jasper Kreijkes. Na diverse omzettingen gaat het spel verder. Het is SVV'91 dat onverdedigd een voorzet kan geven, die resulteert in een score. 0-2. En dat is het moment om Tom te wisselen voor oudgediende Rick Aalderink. Het mag helaas niet baten. Sportclub komt nog wel tot een goede kans in de 87e minuut, maar ook ditmaal is het het net niet. En dus kunnen we na 90 minuten voetbal concluderen dat SVV'91 het spel op orde heeft en dat is na alle gedoe goed om te zien. Dat dit juist tegen Sportclub gebeurd is jammer. Sportclub daarentegen heeft nog 2 weken arbeid te doen. Het zal scherper moeten zijn en moeten proberen de strijd naar het middenveld te verplaatsen, zodat het minder kansen weggeeft en zelf sneller gevaarlijk kan zijn.

Daarmee zit de onwelkome onderbreking van de winterstop er op. De komende 2 weken hebben we geen wedstrijd. Onze eerst volgende wedstrijd is op 24 februari tegen en in Gorssel. Op sportpark het Gerstlo wacht ons dan een zware wedstrijd.